Prawie dziesięć procent całej żywności produkowanej dla konsumentów w Europie marnuje się. Gospodarka o obiegu zamkniętym mogłaby pomóc w zapobieganiu dużej części tych odpadów, ale przedsiębiorstwa i planiści regionalni często nie wiedzą, jak je wprowadzić. Projekt CIREVALC pomaga im uczynić regionalne łańcuchy wartości w sektorach żywności, cateringu i opakowań bardziej zamkniętymi dzięki podejściu wspólnotowemu. Partnerzy wspólnie projektują i testują nowe narzędzie akceleratora, które ułatwi ekologiczną transformację przedsiębiorstw i społeczności lokalnych.
Partnerzy projektu:
- Regionalna Agencja Innowacji Południowego Zadunaju (Węgry) - Partner Wiodący
- BSC, Organizacja Wspierania Biznesu L.t.d., Kranj (Słowenia)
- Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego (Polska)
- Izba Handlu, Przemysłu, Rzemiosła i Rolnictwa w Padwie (Włochy)
- JAIP – Południowoczeska Agencja Wsparcia Innowacji (Czechy)
- AZRRI-Agencja Rozwoju Obszarów Wiejskich Istrii Ltd.(Chorwacja)
- RKW Saxony GmbH Serwis i Doradztwo (Niemcy)
- Biznes Górnej Austrii (Biz-up) (Austria)
- BIC Bratysława Ltd. (Słowacja)
Budżet projektu: 2 314 092.37 EUR, budżet RARR: 197 243 EUR
Okres realizacji: 01.04.2023 - 31.03.2026