W dniach 16-17 grudnia 2023 r. Regionalny Punkt Kontaktowy zaangażował się w promocję programu Interreg Polska-Słowacja podczas „Ekogali – Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości”, która miała miejsce w Centrum Wystawienniczo Kongresowym w Jasionce.
Aranżacja stoiska nawiązywała do charakteru wydarzenia i związana była wizualnie z projektami:
- „Karpacki Szlak Wina” i „Szlak Kultury Wołoskiej”, których partnerem wiodącym było Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia",
- „Szlak Historycznych Receptur”, realizowany przez Podkarpacką Regionalną Organizację Turystyczną,
- „Smaki i hafty pogranicza polsko-słowackiego”, którego partnerem wiodącym była Gmina Przeworsk,
- „Tradycyjne smaki Karpat – dziedzictwo pogranicza na rzecz rozwoju” realizowane przez Fundację ENO Carpathian,
Prezentowane projekty mają na celu upowszechnienie wiedzy na temat tradycyjnych produktów kulinarnych i winiarskich z terenu pogranicza polsko-słowackiego oraz ich szeroką promocję Projekty te wspierają ochronę i rozwój dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego, a także zwiększają rozpoznawalność potencjału pogranicza poprzez popularyzację enoturystyki i kultury pasterskiej. Na stoisku prezentowano materiały informacyjno-promocyjne, w których szczegółowo zaprezentowano produkty realizowanych projektów.
Na stoisku zorganizowanym przez RPK w Rzeszowie odwiedzający mogli posłuchać prelekcji na temat regionalnych tradycji związanych z produkcją wina i wytwarzaniem serów na pograniczu polsko-słowackim oraz degustować różne gatunki wina z winnic leżących na Karpackim Szlaku Wina, a także spróbować regionalnych serów, wytworzonych metodami tradycyjnymi przez lokalnych producentów z obszaru pogranicza polsko-słowackiego.
Stoisko RPK cieszyło się dużym zainteresowaniem zwiedzających, którzy podczas wydarzenia mogli uzyskać informacje na temat programu Interreg Polska-Słowacja 2021-2027 oraz uzyskać informacje na temat działań wpisujących się w zakres poszczególnych priorytetów.
W ramach wydarzenia przygotowano liczne atrakcje, takie jak Europejski Konkurs Kulinarny, czy wykład „Z ziołowego ogródka”. Można było również obejrzeć występ artystyczny „Zespołu Regionalnego Wesele Krzemienickie” oraz zobaczyć pokazy live cooking w wykonaniu m.in. znanych podkarpackich samorządowców. Natomiast dla najmłodszych uczestników imprezy zorganizowana została strefa warsztatów i animacji pn. „Podkarpackie wczoraj i jutro”.